go to top icon
top
Καύσωνας: Αντιμετωπίστε τον με... ηλεκτρολύτες!
Συμβουλές για Καλή Υγεία

Καύσωνας: Αντιμετωπίστε τον με... ηλεκτρολύτες!

Κατ΄αρχάς ας ξεκινήσουμε με το τι είναι ηλεκτρολύτες, γιατί το ακούμε πολύ τελευταία, αλλά λίγοι γνωρίζουν. Οι ηλεκτρολύτες είναι στοιχεία που βρίσκονται στο σώμα μας και στα υγρά αυτού, φέρουν ηλεκτρικό φορτίο και συμβάλλουν στην σωστή κατανομή του νερού στα όργανα του σώματος, καθώς και στη νευρομυϊκή διέγερση, ενώ επηρεάζουν και το pH του αίματος.

Κατ΄αρχάς ας ξεκινήσουμε με το τι είναι ηλεκτρολύτες, γιατί το ακούμε πολύ τελευταία, αλλά λίγοι γνωρίζουν.

Οι ηλεκτρολύτες είναι στοιχεία που βρίσκονται στο σώμα μας και στα υγρά αυτού, φέρουν ηλεκτρικό φορτίο και συμβάλλουν στην σωστή κατανομή του νερού στα όργανα του σώματος, καθώς και στη νευρομυϊκή διέγερση, ενώ επηρεάζουν και το pH του αίματος.

Πιθανόν να έχετε ακούσει πώς όσοι αθλούνται είναι απαραίτητο να ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή ή και να λαμβάνουν ηλεκτρολύτες σε συμπλήρωμα διατροφής, προκειμένου να επανακτήσουν την χαμένη ενέργεια στο σώμα τους.

Πώς «χάνονται» όμως οι ηλεκτρολύτες από το σώμα: Κατά τη διάρκεια της άσκησης οι μύες αντλούν ενέργεια και την καταναλώνουν παράγοντας θερμότητα. Η θερμοκρασία του σώματος ως γνωστόν αυξάνεται και προκειμένου να «αντέξει» ο οργανισμός αποβάλλει νερό και ηλεκτρολύτες μέσω της εφίδρωσης!

Παρόμοια είναι η κατάσταση την οποία βιώνει το σώμα τις ημέρες του καύσωνα. Όπως θα έχετε ακούσει νέοι που αθλούνται ή πραγματοποιούν σωματική εργασία, αθλητές, καρδιοπαθείς, πάσχοντες από κάποιες ασθένειες, νέοι και παιδιά είναι οι ευπαθείς ομάδες της έντονης ζέστης.

Βέβαια παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως το σωματικό βάρος, το υψόμετρο ή η υγρασία στην ατμόσφαιρα.

Αποτέλεσμα της έλλειψης ηλεκτρολυτών είναι η γρήγορη κόπωση, η αφυδάτωση ή η εξάντληση, ενώ πιθανά συμπτώματα μπορεί να είναι τα ξηρά χείλη, τα στεγνά μάτια, οι πονοκέφαλοι, η απώλεια όρεξης, τα μειωμένα ούρα ή το ξηρό δέρμα.

Τις ημέρες του καύσωνα λοιπόν είναι απαραίτητο για τις ευπαθείς ομάδες να τρέφονται σωστά: να επιλέγουν αλατισμένες σούπες (το κάλιο και το νάτριο είναι βασικοί ηλεκτρολύτες), νερό και αφεψήματα και να αποφεύγουν λιπαρά φαγητά.

Επίσης, μπορείτε να λαμβάνετε ηλεκτρολύτες σε συμπλήρωμα διατροφής. Με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα των συστατικών που χρειάζεται.

Σας φάνηκε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το!