go to top icon
top
Μικρά Tips: Προστατεύουμε Μάτια & Επιδερμίδα Από Τον Υπολογιστή!
Σώμα & Υγεία

Μικρά Tips: Προστατεύουμε Μάτια & Επιδερμίδα Από Τον Υπολογιστή!

Είναι η περίοδος όπου ο υπολογιστής, για τους περισσότερους, έχει γίνει ο καλύτερος μας φίλος! Όσοι βρίσκονται σε τηλεργασία περνούν τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα μπροστά από αυτόν, αλλά και όσοι δεν εργάζονται

Είναι η περίοδος όπου ο υπολογιστής, για τους περισσότερους, έχει γίνει ο καλύτερος μας φίλος! Όσοι βρίσκονται σε τηλεργασία περνούν τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα μπροστά από αυτόν, αλλά και όσοι δεν εργάζονται τον χρησιμοποιούν για επικοινωνία, για ψώνια ή ψυχαγωγία.

Το λεγόμενο «μπλε φως» που εκπέμπει, όμως, μπορεί να προκαλέσει ενόχληση ή σοβαρά προβλήματα στα μάτια και την επιδερμίδα. Είναι πολύ εύκολο να προστατεύσετε το πρόσωπό σας με μικρές αλλαγές.

Για τα μάτια σας μόνο…

- Τοποθετούμε την οθόνη του υπολογιστή μας λίγο πιο μακριά και κάτω από το επίπεδο των ματιών μας. Η οθόνη πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 – 60 εκατοστά μακριά από το πρόσωπό μας. Επιπλέον, κοιτάμε την οθόνη… αφ’ υψηλού! Το ύψος του βλέμματος μας πρέπει να είναι πιο πάνω (τουλάχιστον 15 μοίρες) από την οθόνη και όχι να την κοιτάμε απευθείας.

-Ρυθμίζουμε το «μπλε» φως: Η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι οθόνες, όχι μόνο του υπολογιστή, αλλά και του κινητού και των tablets είναι επιβαρυντικά για τα μάτια. Υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμίσετε τη φωτεινότητα του χρώματος. Κάντε το! Ακόμα και αν στην αρχή σας φαίνεται περίεργο που η οθόνη θα είναι πιο σκούρα, θα δείτε ότι είναι βοηθητική.

-Γυαλιά με ειδικό φίλτρο: Εάν φοράτε γυαλιά μυωπίας ή πρεσβυωπίας επιλέξτε να προσθέσετε ειδικό για τις οθόνες φίλτρο, που προσφέρει προστασία στα μάτια.

Τέλος, ξεκουράζετε τα μάτια σας όσο πιο συχνά μπορείτε με το να «παίρνετε» το βλέμμα σας από τον υπολογιστή σε τακτά χρονικά διαστήματα ή με το να κλείνετε για κάποια δευτερόλεπτα τα μάτια.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως πρηξίματα ή ξηροφθαλμία επισκεφτείτε το φαρμακείο, γιατί πιθανόν χρειάζεστε και κάποιο κολλύριο.

Επιδερμίδα και «μπλε φως»…

Εκτός από τα μάτια, οι οθόνες προκαλούν προβλήματα και στην επιδερμίδα μας. Είναι αποδεδειγμένο, πως το μπλε φως παράγει την ίδια ποσότητα ελεύθερων ριζών οξυγόνου στο δέρμα όσο οι ακτινοβολίες UV. Τι σημαίνει αυτό; Πώς η έκθεση στον υπολογιστή για πολλές ώρες προκαλεί γήρανση της επιδερμίδας, γνωστή και ως digital aging. Τα κύτταρα της επιδερμίδας φθείρονται, το δέρμα αφυδατώνεται και το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση ρυτίδων και η γήρανση.

Προστατευτείτε φορώντας… αντηλιακό! Όσο περίεργο και αν σας ακούγεται χρειάζεται. Αν είστε από αυτούς που δουλεύουν από το σπίτι ή περνούν πολλές ώρες μπροστά σε υπολογιστή θα πρέπει στην πρωινή ρουτίνα περιποίησης να εντάξετε και το… αντηλιακό σας.

Τέλος, είναι σημαντικό να έχουμε μια καλή στάση σώματος, κρατώντας τον κορμό ψηλά. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον αυχένα ίσως σας φανεί βοηθητικό ένα αυχενικό κολάρο.

Σας φάνηκε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το!