go to top icon
top
Πώς να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα;
Συμβουλές για Καλή Υγεία

Πώς να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα;

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σχεδιασμένο να υπερασπίζεται τον οργανισμό μας απέναντι σε εκατομμύρια βακτήρια, μικρόβια, ιούς, τοξίνες και παράσιτα που απειλούν να εισέλθουν σε αυτόν.

Ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού είναι η διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, ο ύπνος, η ηλικία κ.α.

Πως μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα όμως;

1) Επαρκής ύπνος

Όταν το σώμα δεν ξεκουράζεται επαρκώς υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων. Για τους ενήλικες συστήνονται 7 ώρες την ημέρα.

2) Άσκηση

 “Νους υγιής εν σώματι υγιεί”, έλεγαν οι αρχαίοι. Η καθημερινή άσκηση μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονών. Το περπάτημα, το κολύμπι και η ποδηλασία είναι πολύ καλές επιλογές.

3) Πιείτε άφθονο νερό

Η αφυδάτωση έχει τη δύναμη να καταναλώσει τα αποθέματα της ενέργειάς μας και να εξαντλήσει τον οργανισμό μας. Ειδικά τους θερμούς μήνες βεβαιωθείτε πως πίνετε επαρκή ποσότητα νερού.

4) Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Καλή επιλογή είναι τα εσπεριδοειδή, το ρόδι, η κόκκινη πιπεριά, το ακτινίδιο, το καρότο, το μπρόκολο, η αγκινάρα, το σπανάκι, τα μανιτάρια κ.α.

5) Καταναλώστε λιπαρά ψάρια, πλούσια σε βιταμίνη D

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D, σχετίζεται με την εμφάνιση λοιμώξεων.

6) Διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφοντας τα κύτταρα.

7) Αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση αλκοόλ

Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ καταστρέφει τους ωφέλιμους οργανισμούς της εντερικής χλωρίδας.

8) Διαχείριση άγχους

Ο εγκέφαλος και το ανοσοποιητικό σύστημα συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι αλλαγές στην ψυχολογική μας κατάσταση έχουν ως αποτέλεσμα σωματικά συμπτώματα.


Αυτά είναι μερικά από τα πιο σημαντικά που πρέπει να κάνετε για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης εποχής όμως, δεν επιτρέπουν να ακολουθούμε τον κανόνα, έτσι υπάρχουν άλλες λύσεις όπως είναι τα συμπληρώματα διατροφής.

Στο PharmacyLive μπορείτε να βρείτε πληθώρα συμπληρωμάτων διατροφής με εκπτωτικές τιμές.

Ας μην ξεχνάμε όμως πως τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Σας φάνηκε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το!