go to top icon
top
Ζώντας Με Αλλεργίες: Πρόληψη & Διαχείριση Για Μια Ζωή Χωρίς Περιορισμούς!
Συμβουλές για Καλή Υγεία

Ζώντας Με Αλλεργίες: Πρόληψη & Διαχείριση Για Μια Ζωή Χωρίς Περιορισμούς!

Οι αλλεργίες μπορεί να είναι αρκετά "άβολες" και ακόμη και επικίνδυνες σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα συμπτώματα των αλλεργιών μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της αλλεργίας και το βαθμό της αντίδρασης. Ορισμένα από τα κοινά συμπτώματα των αλλεργικών αντιδράσεων περιλαμβάνουν:

  • Φαγούρα, κνησμό και πιθανόν βήχα
  • Ερυθρότητα, κνησμό, δάκρυα, και πρησμένα μάτια
  • Κνησμό, φαγούρα, σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια, και ασθματικές κρίσεις
  • Πρήξιμο στα χείλη ή γλώσσα και ενόχληση στον λαιμό
  • Διάρροια, αέρια και κοιλιακούς πόνους
  • άν έχετε έντονο πρόβλημα με αλλεργικές αντιδράσεις συνιστάται να επισκεφτείτε έναν ιατρό για αξιολόγηση και διάγνωση, προκειμένου να γνωρίζετε σε τι ακριβώς έχετε αλλεργία.



Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να προστατευτείτε από τις αλλεργίες:

  • Το πρώτο βήμα για να προστατευθείτε από τις αλλεργίες είναι να εντοπίσετε τι τις πυροδοτεί. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε από γύρη, ακάρεα σκόνης ή ορισμένα τρόφιμα. Μόλις μάθετε τι προκαλεί τις αλλεργίες σας, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να τις αποφύγετε.
  • Διατηρήστε το περιβάλλον σας καθαρό: Φροντίστε να διατηρείτε τον χώρο διαβίωσής σας καθαρό σκουπίζοντας με ηλεκτρική σκούπα, ξεσκονίζοντας και πλένοντας τακτικά τα κλινοσκεπάσματα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας των αλλεργιογόνων στο σπίτι σας.
  • Φοράτε προστατευτικό εξοπλισμό: Σε περίπτωση πολύ έντονων συμπτωμάτων σε αλλεργία, προστατεύστε τον εαυτό σας φορώντας σίγουρα μάσκα, εάν πρέπει να βρίσκεστε έξω κατά τη διάρκεια υψηλών μετρήσεων γύρης ή άλλων αλλεργιογόνων, αλλά και προστατευτικό ρουχισμό για να μειώσετε την έκθεσή σας.
  • Έχετε μαζί σας μωρομάντηλα: Να έχετε πάντα μαζί σας μωρομάντηλα, προκειμένου να καθαρίζετε τα χέρια και το πρόσωπο σας με μωρομάντηλο όσο βρίσκεστε εκτός. Επίσης, εάν νιώθετε καταρροή, σκούπιστε την μύτη σας με μωρομάντηλο προκειμένου να την ενυδατώσετε. Βρείτε μωρομάντηλα εδώ
  • Επιλέξτε υποαλλεργικά προϊόντα, που μειώνουν τις πιθανότητες να προκύψει αλλεργία, όπως για παράδειγμα αφρόλουτρα και απορρυπαντικό ρούχων.
  • Προσέξτε τη διατροφή σας: Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αλλεργιών σε ορισμένους ανθρώπους. Αν και δεν υπάρχει καμία εγγυημένη δίαιτα για τη θεραπεία των αλλεργιών, ορισμένες τροφές μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα που περιέχουν βήτα-καροτένιο, όπως καρότα, κολοκύθα, και γλυκοπατάτες, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων. Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C, όπως κίτρο, πορτοκάλια, φράουλες και πιπεριές, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αλλεργιών, καθώς η βιταμίνη C λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να βρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα των αλλεργιών με την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν φυσικά αντιϊσταμινικά, όπως το μέλι, τα κρεμμύδια, το τσάι rooibos και ορισμένα είδη σπόρων.
  • Διαχειριστείτε το άγχος: Το στρες μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να επιδεινώσει τις αλλεργίες σας. Προσπαθήστε να διαχειριστείτε το άγχος μέσω δραστηριοτήτων όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός ή η άσκηση.
  • Συμπληρώματα διατροφής για αλλεργίες: Κάποια συμπληρώματα διατροφής μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αλλεργιών, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πιθανές αντενδείξεις και οι πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής. Να ληφθεί υπόψη ότι τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να δράσουν προληπτικά ενισχύοντας το ανοσοποιητικό.
  • Πάρτε φάρμακα για την αλλεργία: Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα αλλεργιογόνα σας, η λήψη φαρμάκων για την αλλεργία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά και ρινικά σπρέι μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση για ήπιες έως μέτριες αλλεργίες. Ωστόσο, εάν έχετε σοβαρές αλλεργίες, μπορεί να χρειαστείτε συνταγογραφούμενα φάρμακα.
  • Συμβουλευτείτε έναν γιατρό: Εάν έχετε σοβαρές ή επίμονες αλλεργίες, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή έναν αλλεργιολόγο. Μπορούν να παρέχουν τεστ αλλεργίας, να συνταγογραφήσουν φάρμακα και να δώσουν συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τις αλλεργίες σας.

Σας φάνηκε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το!