go to top icon
top
Παιδί & Στοματική Υγιεινή: Tips για την Καλή Υγεία Των Δοντιών
Βρέφη & Παιδιά

Παιδί & Στοματική Υγιεινή: Tips για την Καλή Υγεία Των Δοντιών

Η καλή στοματική υγεία ξεκινάει από μικρή ηλικία. Η υγεία των δοντιών είναι σημαντική και το βούρτσισμα πρέπει να μπαίνει στη ζωή του βρέφους μόλις “φανεί” το πρώτο δόντι.

Γύρω στον 6- 8ο μήνα ζωής του παιδιού, λοιπόν, μπορείτε να ξεκινήσετε να καθαρίζετε τα δόντια και τα ούλα του βρέφους σας με μια αποστειρωμένη γάζα εμποτισμένη με φυσιολογικό ορό. Σε άλλη περίπτωση υπάρχουν ειδικές δαχτυλικές οδοντόβουρτσες, που μπορείτε να επιλέξετε.

Μεγαλώνοντας, εκεί γύρω στο 1,5 έτος, το παιδί μπορεί να χρησιμοποιεί μαλακή οδοντόβουρτσα. Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη του γονέα, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι γίνεται σωστά. Ιδανικά πρέπει να βουρτσίζει το παιδί τα δόντια μόνα του και στην συνέχεια να του τα βουρτσίζετε και εσείς. Στόχος είναι η αποφυγή της τερηδόνας, η οποία προκαλείται από τις κακές διατροφικές συνήθειες και την κακή στοματική φροντίδα.

Πρόκειται για σύνηθες πρόβλημα, που συναντάται σε αυτές τις ηλικίες.

Για το λόγο αυτό, καλό είναι να βουρτσίζουν τα παιδιά τα δόντια τους -μετά τα 1,5 ή 2 έτη- 3 φορές την ημέρα, ιδανικά μετά από κάθε γεύμα. Εάν όχι 3 φορές, τουλάχιστον δύο είναι απαραίτητο και ειδικά ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ.

Όσον αφορά την επιλογή οδοντόκρεμας: Έως ότου το παιδί να μπορεί να φτύνει την οδοντόκρεμα, θα πρέπει να επιλέξετε τις αντίστοιχες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής μέχρι τα 3 έτη, πρέπει η ποσότητα να είναι όσο ένας κόκκος ρυζιού. Για παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών το μέγεθος πρέπει να είναι όσο ένα μπιζέλι. Οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στο παιδί να μην καταπίνει την οδοντόκρεμα.

Σας φάνηκε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το!